Исторически факти около Пиемонте

Регионът Пиемонте е сред 20-те такива в Италия. Разпростира се на площ от над 25 кв. м., а населението му достига над 4 млн. души. Името му Пиемонт значи в превод „подножие на планината“.

Пиемонт е една от трите територии около Алпите планина, около него минава р. По, а самият той се разполага измежду равнини и хълмисти части.

Земите на Пиемонт са населени още в древни времена от келтски народи и племена на салси и таурини. По-късно по земите му идват римляни, а малко след това регионът е завладян и от готи и боргуни.

Сардинското кралство се формира межди XIX и X в. от маджари и сарацини. Тогава Свещената Римска империя бива разделена на малки графства.

В 1046 г. част от Пиемонт става и Оддо Савойски. Другите части са Алесандрия и Асти. През 1720 г. графство Савоя приема статут на херцогство, а владетеля на Савоя става негов крал. Така Сардинското кралство и Торино се превръщат в европейска столица с по-широко значение.

В края на века през 1796 г. е изградена република Алба в част на Френската страна в Пиемонт. Това се извършва през 1801 г, преди да е присъединена към Франция. Година по-късно в Пиемонт е утвърден като нова република наречена Субалпийската. Когато преминава Виенския конгрес кралство Сардинско е получава власт над Генуа, след възстановяването си, поставяйки бариера към Франция.

Официално през 1859 и до 1861 г., Пиемонт се обединява с Италия във войната с Австрийската империя. Периодът и действията по това време са наречени „пиемонтизация“. Обединението води до противопоставяне на селските фермери. Торино става столица на Италия, а Савойската династия се преобразува в кралска. Най-интересното от този период е, че обявяването на територия понижава значимостта на Пиемонт в столицата и кралството и преминава във Флоренция, а по-късно и към Рим. Историческите факти около Пиемонт се свързва и с титлата на Принц на Пиемонт като тази за престолонаследника.